L'energia mareomotriu és l'energia que dissipen les contínues pujades i baixades (flux i reflux) del mar amb les marees. Les marees són uns moviments d'aigua causats per la força d'atracció de la lluna sobre les masses d'aigua de la terra i la seva intensitat depèn del mes lunar. Aquesta energia que es dissipa per les marees és de l'ordre de 20.000 TW·h de la qual se'n consideren aprofitables 200TW·h.
Malgrat tot i ser una energia neta i renovable, ja que la seva font és il·limitada, la relació entre el cost i l'energia produida ha fet que no proliferi de manera notable.
El funcionament de les centrals
El seu funcionament es basa en aprofitar l'ascens i el descens progressiu de l'aigua amb un eix que s'anirà movent. La central consta d'uns dics i un embassament que connecten amb la turbina i el generador de la manera següent:
L'aigua puja durant el flux de la marea, llavors s'obren els dics i es va omplint l'embassament.
Un cop l'aigua ha arribat al seu màxim nivell, les comportes es tanquen i l'aigua de l'embassament queda a una altura notable.
De mica en mica, ara, l'aigua baixarà fins que arribarà un moment que la diferència d'altura entre el nivell de l'aigua i el de l'embassament haurà assolit el seu punt màxim.
En aquest moment s'obriran les comportes de l'embassament i es deixarà passar l'aigua per unes obertures.
Aquesta aigua que tindrà molta energia cinètica, empenyerà les turbines que transmetran la força de l'aigua a un eix que connectarà amb el generador, que s'encarregarà de transformar l'energia cinètica de rotació de la turbina a energia elèctrica.
Embassament (EP) → Salt d'aigua (EC) → Turbina (WM de rotació) → Generador (WE) V i I → Transformador (WE) V' < V i I' > I.
No hay comentarios:
Publicar un comentario